top of page
Yazarın fotoğrafıAslı Çeçen

Evde Öğrenme Ortamı Nasıl Oluşturulur?

Okul öncesi eğitim kurumlarında çocukların öğrenmelerini kolaylaştırmak için uyguladığımız metod, öğrenme merkezleri (istasyonlar) oluşturmaktır. Bu öğrenme merkezleri hem öğrenme ortamının bir düzen ve estetik içinde olmasını sağlar, hem de odak süreleri zaten kısa olan okul öncesi yaş grubu çocuklarının bir iş ya da oyuna konsantre olmalarını kolaylaştırmaktır. Eğer bir ev okulu programı uygulamaya karar verdiysek, önceliğimiz tıpkı yuvalarda yaptığımız gibi çocuğumuzun oyun alanında düzenleme yapmak ve onun için öğrenme merkezleri oluşturmaktır. Bu öğrenme merkezlerinden başlıcaları şunlardır: Blok merkezi, sanat köşesi, kitaplık, müzik merkezi, duyu ve doğa köşesi ve dramatik oyun köşesi. Her bir istasyon için hazırlayabileceğiniz malzemeler için örnekler aşağıdaki şekildedir. Bütün malzemeleri bulundurmanız gerekmez.


Blok Merkezi için; Farklı materyallerle (ahşap, köpük, plastik, kâğıt, karton) yapılmış bloklar, içi boş bloklar, minyatür hayvan figürleri (çiftlik hayvanları, yabani hayvanlar, evcil hayvanlar) insan figürleri (itfaiyeci, polis, asker vb.), kamyonet ve arabalar, farklı eğimlerdeki rampalar, yol-sokak-bina trafik işaret ve levhaları, legolar, ev figürleri, farklı renklerde kâğıt ve kartonlar, tekerlekler, kâğıt havlu tuvalet kâğıdı ruloları, farklı boyutlarda kutu-kartonlar, çeşitli figür ve blokların içine konabileceği kutu ve sepetler vb. bulundurulabilir.


Sanat Köşesi için; Pastel boya, kuru boya, sulu boya, akrilik boya, beyaz kâğıt, rulo kraft kâğıtları, kumaş, cam, metal yüzeyler, düz taşlar, şişe kavanoz ve çeşitli büyüklükte karton kutular, kâğıt bardaklar, gazete dergi, her türlü kolaj (kesme yapıştırma) malzemeleri, değişik renk ve desende kâğıtlar, yoğurma materyali olarak oyun hamurları, kil, yapıştırıcı olarak beyaz (plastik) tutkal, makaslar, pipetler, kürdan, kumaş parçaları, pamuklar, ipler, düğmeler, makarnalar, boncuklar, çocukların yaptığı resimler, sergi panosu, çocukların çektiği fotoğraflar, proje çalışmaları, çocuklar için önlük veya eski tişörtler, palet, tuval, baskı çalışmaları için; yaprak patates, çarşaflar, süngerden kalıplar, fırçalar vb. bulundurulabilir.


Kitaplık için; Çocuğunuz için uygun bulduğunuz kitaplar, sandalye, koltuk ya da minder. Lütfen kitaplıkta sergilediğiniz kitap sayısının, çocuğunuzun kitap seçerken kararsızlık yaşamaması adına 5-6 kitapla sınırlayın. Ve kitaplıktaki kitapları okudukça diğerleri ile değiştirin. Bunu haftalık bir oyuna çevirebilir ve bu hafta kitaplıkta sizi hangi kitap kahramanlarının ziyarete geleceğiyle alakalı tahmin oyunları oynayabilirsiniz.


Müzik Merkezi için; Marakas, çelik üçgen, ziller, davul, tef vb. Bu merkezi Mart ayı teması olan 'El Yapımı Müzik Aletleri' temasında çocuğunuzla beraber yapacağınız kendi müzik aletlerinizle doldurabilirsiniz.


Duyu ve Doğa Köşesi için; Kum, su, pirinç, nohut, mısır farklı boyuttaki kaplara konabilir veya büyükçe bir kap farklı zamanlarda farklı malzemelerle doldurulabilir. Materyallerin gerçek nesnelerden oluşmasına özen gösterilmelidir. Büyüteç, ayna, pusula, dürbün, ip, lastik, rafya, kurdele, kuru yapraklar, taşlar, hayvan tüyleri, bitkiler ve çimlendirme kapları, kum, kil, toprak, su, deniz kabukları, el feneri, plastik kaplar, kapaklar, kek kalıpları ve kovalar gibi çeşitli mutfak eşyaları, fasulye, nohut, mercimek gibi değişik baklagiller ve tohumlar, un, mum, tebeşir, pamuk, farklı dokularda kumaşlar, makas, balonlar, naylon torbalar, çeşitli demir ve tahta çubuklar gibi malzemeler bulundurulabilir.


Dramatik Oyun Köşesi için; Çeşitli kuklalar (el kuklası, ipli kukla, parmak kuklası, çomak kukla vb.), maskeler, kostümler, şapkalar, şallar, atkılar, kurdeleler, tüller, eşarplar, çantalar, aksesuarlar, minderler, çantalar, eldivenler, kemerler, gözlükler, yağmurluklar, oyun evi, çadır, sepetler, çeşitli meslek gruplarına özgü materyaller, bardaklar, oyuncak yemek takımı (tabak, çanak, kaşık, çatal), piknik sepeti, vazo ve çiçekler, boş kutular, süpürge, fırça, faraş bulundurulabilir.

5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Evde Eğitime Başlarken...

Sevgili Anne Babalar, Evlere çekildiğimiz ve duygusal, ruhsal ve fiziksel olarak sağlıklı kalmaya çalıştığımız pandemi günleri ve...

Aile Kültürü

İşler yolunda gitmediğinde, yönetemediğimiz krizler art arda dizildiğinde, dağıldığımızda ve toparlayamayacak gibi hissettiğimizde, bize...

Anda Olabilmek/Kalabilmek

Eğer çocuğumuzun eğitmeni olmaya karar verdiysek, ki bu programı satın almanız, bu kararı verdiğinizi gösterir, öyleyse her eğitmenin...

Comments


bottom of page