İşe, eğer yoksa, sadece ailenize özel bir uyanma-uyandırma ritüeli oluşturmakla başlayabilirsiniz. Ritüeller çocuklarımızın yetişkinliklerinde çocukluk anılarını anımsarken, içlerini huzur ve mutlulukla dolduran anların bir seremoni halinde, kendilerinin ve kendileri için yapılan işlerin kıymetini hatırlatan, sıcacık hatıralardır. Aynı zamanda bizi hayatın hızlı devinimleri arasından kurtarır. Durmak ve dinlenmek için kolaylaştırıcıdır.
Bu sebeple bir uyanma-uyandırma ritüeli güzel bir başlangıç olur. Uyanma sonrası birkaç dakika pencereden dışarıyı izlemek, hava ve mevsim üzerine minik bir sohbetle devam edebilirsiniz. Evinizin ritmine göre kahvaltı zamanını ayarlamak ve bu anlarda çocuklarınıza her gün yapmalarını beklediğiniz aynı görevi/sorumluluğu vermek de bir sonraki adım olabilir. Çocuklarımızın yaş ve yapabilirlik kabiliyetlerine göre işlerin zorluk derecesini ayarlayabilirsiniz.
Kahvaltıdan sonra bir sokak/bahçe/orman/market gezintisi bir diğer alışkanlık olarak eklenebilir. Eve döndüğünüzde yapmanız gereken işleri çocuğunuzla paylaşabilir, eşlik etmesini istedikleriniz varsa aktarabilir ya da tek başına oynaması için teşvik edebilirsiniz. Bir süre sonra (sizin işlere ara verme ya da çocuğunuzun tek başına oyuna devam edebilme süresine göre) çocuğunuza beraber bir şeyler yapma önerisi ile gidebilir, haftalık programdan edineceğiniz oyunlar veya diğer etkinlikler için bir zaman yaratabilirsiniz. Birlikte oynadığınız oyun ya da yaptığınız iş, etkinlik üzerine bir süre muhabbet edebilir, sonra da öğle yemeğine geçebilirsiniz.
Yemek sonrası biraz dinlenme (bu dinlenme, çocuğunuzun seçtiği herhangi bir şekilde olabilir; kitap okumak, uzanmak, uyumak vs.) zamanı yaratmak ve bu dinlenme zamanlarından sonrasına masalla eşlik etmek iyi olabilir. Bir masal öncesi ritüeli hazırlamak ya da programda önerilen ritüeli gerçekleştirmek de çocuklarımızın mutluluk anlarına bir yenisini ekleyecektir. Masal sonrası için haftalık programdan edineceğiniz bir aktivite ya da oyunla devam edebilirsiniz. Sonra tekrar kendi işlerinize (çocuklarımızın da tek başına oyuna ya da yapmak istedikleri herhangi bir şeye) dönebilirsiniz.
Gününüzün geri kalan ritmini de bu teknikle devam ettirebilirsiniz. Bu bir birleşme bir ayrılma ritmi hem çocuğumuzla aramızda yeterince yakınlık ve ilişki, hem de yeterince ayrışma, özgürlük ve bireysellik sağlayacaktır. Bu ritmi oturtmak tabi ki bir süre alacaktır. Bazen istediğimiz ve çocuğumuza iyi gelecek ritmi oturtmak bir ayımızı alır. Alışkanlıkların oturması, var olan düzenin değişmesi ya da adaptasyonu çocuklarımızı başlarda zorlayabilir ya da çocuklarımız bu duruma direnç gösterebilir. Böyle anları bir yere not edip, programı takip eden ilk zoom buluşmamızda benimle paylaşmak iyi olacaktır.
Comments